Pietari Jääskeläinen  

18.11.2010 |   Pietari Jääskeläinen, Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro
Välikysymys VK 6/2010. Hallituksen kannanotot Euroopan talouden vakauttamisneuvotteluissa.

Suomi lapioi rahaa velkamaille

Arvoisa puhemies! Suomen antamien lainojen ja takausten määrä talouttaan holtittomasti hoitaneille maille on tällä hetkellä jo yli 10  miljardia euroa. Maan hallitus on pääministerin johdolla valmis vielä lapioimaan lisää veronmaksajien varoja jopa 8 miljardilla eurolla. Tämä käy riidattomasti ilmi Euroalueen päämiesten kokouksessa 11.3.2011 tehdyistä päätöksistä; Euroopan vakausmekanismin lainanantokyky esitetään nostettavaksi nykyisestä tasosta kaksinkertaiseksi eli 500 miljardiin euroon ja Euroopan väliaikaisen rahoitusvakausvälineen lainanantokyky nostettavaksi 440 miljardiin euroon nykyisestä noin 250 miljardista eurosta. Hallitus ei tarkoituksella halua sanoa, milloin esitys takausmäärän nostamiseksi tuodaan eduskunnan käsittelyyn.   Kiviniemen hallitus pelaa tietoisesti aikaa. Jos nykyinen hallituskoalitio jatkaisi, esitys todennäköisesti annetaan heti eduskuntavaalien jälkeen, kun ei enää tarvitse pelätä kansan suuttumusta.

Toteutuessaan lainatakuiden yhteismäärä on valtava, 18 miljardia euroa, eli yli kolmasosa valtion budjettiin nähden. Näiden takausten laukeamisen seurauksena maamme joutuu itse velkasaneeraukseen ja leikkaamaan rajusti kansalaisten peruspalveluja. Perussuomalaiset eivät tällaista hallituksen holtitonta veronmaksajien rahojen kylvöä voi hyväksyä.

Hallituksen antamat tällaiset takuut ja lainat ovat jyrkästi kansan oikeustajun vastaisia, suorastaan moraalittomia ja myös EU-sopimuksen vastaisia.

Eurooppa-neuvosto ja unionin jäsenvaltiot toimivat laittomasti, kun eivät noudata perussopimuksen 125 artiklan säännöstä. Siinä nimenomaan kielletään jäsenvaltioita ja unionia ottamasta vastatakseen toisen jäsenvaltion sitoumuksia.

Ei ole oikein, että Suomi hyvin talouttaan hoitaneena maana on muiden maiden maksumiehenä ja takaa näille maille sijoittaneiden pankkien ja riskirahoittajien valtavat voitot. Perussuomalaisten kanta on selvä. Nykyistä keinotekoista, hyvää taloudenhoitoa vääristävää ja keinottelijoita suosivaa tukijärjestelmää ei tule hyväksyä. Oikeudenmukainen ja talouspoliittisesti tervehdyttävä vaihtoehto on, että ylivelkaisissa maissa toteutetaan velkasaneeraus.   Näinhän on jopa tapauksessa asiantuntijoiden mukaan käymässä Kreikassa. Jos maa ei noudata vakaustavoitteita ja jopa antaa valheellisia tietoja taloudestaan, on parempi, että tällainen maa toimii euroalueen ulkopuolella.

Vakauttamispakettiin liittyvät myös esitykset kilpailukyvyn parantamiseksi. Perussuomalaiset eivät hyväksy esityksiä työmarkkinoiden, eläkkeiden, terveydenhuollon sekä sosiaalietuuksien sääntelemiseksi sekä verotuksen kohdentamiseksi tasaveron suuntaisesti.

Mitä enemmän   EU:ssa on ongelmia, sitä enemmän EU:ta ollaan viemässä liittovaltion suuntaan puuttumalla enenevässä määrin kansallisvaltioiden budjetteihin, veroihin ja muuhun rahoitukseen sekä sisäisiin asioihin jopa ohjeistamalla hyvinvointipalvelujen tuottamista ja sisältöä.
Perussuomalaiset eivät hyväksy kansallisen päätösvallan jatkuvaa heikentämistä ja vallan keskittämistä EU:lle.

Rahoituskriisi on edelleen syvenemässä. Lisäksi EU-maat ovat vakaudeltaan ja toimintatavoiltaan niin erilaisia, että on yhä todennäköisempää, että EU:n ja euroalueen hajoaminen on vain ajan kysymys. Tulevaisuuden Eurooppa on itsenäisten kansakuntien Eurooppa, joka muodostaa yhteisen talous- ja vapaakauppa-alueen.

Pietari Jääskeläinen

Tule tapaamaan Pietaria ja keskustelemaan sinua askarruttavista asioista. Ajan asiaa eteenpäin! Klikkaa tästä ja katso kalenteri >

  

Eduskuntapuheita
ja muita kirjoituksia

Toimeentuloleikkaukset ja köyhyyden kasvu

Säästötoimet johtavat koulutustason laskuun

Suomen kokonaisvastuut velkamaiden ja pankkien tukipaketeista

Homekoulujen ja muiden rakennusten korjaus

Kreikan lainojen anteeksianto

Hallituksen talouspolitiikasta

Eläkeläisten köyhtyminen - eläkeindeksin leikkaus

Hallituksen energiapolitiikka on hiilenmustaa

Verot maksukyvyn mukaan - EI tasaverolle

Suomi maksaa rikkaiden EU-maksuja

Kannanotto valtion budjettiin

Suomi lapioi rahaa velkamaille

Harmaa talous poistettava

Riittävä peruspäiväraha

Perusturvaa vahvistettava

Sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen

Hyvinvointivaltion hautajaisissa

Hoitotakuu päivähoitoon, terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon

Vantaan päättäjät vastuuttomia - velkamäärä hirvittävä

Kouluolot saatava turvallisiksi Vantaalla

Mihin valtion tulot katoavat?

Pietarin eduskuntatyö 2009-2015

» Pietari YLE Areenassa

» Puheenvuorot eduskunnassa